In de wereld van systemisch werken zijn er voor ons een aantal personen zeer belangrijk en inspiratievol. Wij brengen ze graag bij jou onder de aandacht. Onderstaand hebben wij ook een selectie gemaakt van boeken, video’s en podcasts die we je niet willen onthouden. Wij hopen je op deze manier te inspireren en je kennis over dit onderwerp verder te verbreden.

Els van Steijn studeerde af aan de Hogere Hotelschool. Daar leerde ze de essenties kennen van professioneel managen, gastvrijheid en het behalen van doelen in een wereld waarin belangen kunnen verschillen. In 2008 heeft Els haar eigen coachpraktijk opgericht en inmiddels honderden cliënten succesvol mogen begeleiden. Haar boeken ‘De fontein, vind je plek’ en ‘De fontein, maak wijze keuzes’ geven veel mensen houvast.

Elmer Hendrix is in 2003 gestart met het aanbieden van familieopstellingen samen met zijn vrouw Angeli Basten. In 2006 is hij ook voor het Bert Hellinger Instituut opstellingen gaan begeleiden. Vanaf 2009 geeft hij opleidingen in systemisch werk via zijn bedrijf IVSW.nl en dit is zijn passie. Hij heeft zelf ten diepste ervaren wat opstellingen doen en laat dit overal weten. Zijn boeken zijn hier een mooi resultaat van.

Yvonne Woordes begeleidt sinds 2010 individuele en groepsgerichte familieopstellingen en is docent systemisch werk. Zij heeft veel ziekmakende patronen bij zichzelf aangekeken en is inmiddels jaren medicijnvrij. Door de veranderde levenshouding maakt zij makkelijker keuzes en geniet ze volop van het leven. Dit proces gaat nog steeds door en zij vertelt je hier graag meer over. 

Mieke Kox is docent en begeleider van opstellingen. Het systemisch werk heeft haar voelbare inzichten gegeven, leerde haar om bij haarzelf te blijven, maakte haar voor een groot deel oordeelloos en dankbaar. Dit werk is voor haar als thuiskomen. Het vervult haar om mensen te zien groeien en ontwikkelen en is daar graag bij betrokken.

Dit is het boek van Bert Hellinger dat je gelezen moet hebben. Zijn levensverhaal is boeiend maar de inzichten die hij heeft opgedaan door familieopstellingen zijn het grootste geschenk. Over het leven, geluk en innerlijke vrede. Bert Hellinger (1925-2019) was niet alleen één van de meest succesvolle, maar ook één van de meest gezichtsbepalende en controversiële persoonlijkheden in de ontwikkeling van systemisch werk.

Dit boek is een rijke bundeling van inzichten, teksten en uitspraken van Bert Hellinger. Soms in enkele verdichte zinnen, soms in met meer tekst en uitleg en soms in vorm van een parabel. Het boek is een compleet, helder en geordend overzicht van Hellingers werk. Daarmee is het te gebruiken als naslagwerk dat de lezer inzicht verschaft in de achtergronden, samenhangen en verbanden van het systemisch werk. Vanuit zijn fenomenologische benadering geeft hij talloze inzichten, soms prikkelend en omstreden.

Dit boek laat zien dat het gedrag van kinderen, soms niet van het kind zijn. Soms draagt het kind het lot van de familie. Wanneer kinderen emotioneel of fysiek uit hun evenwicht raken ontstaan er waarnemings- en ontwikkelingstoornissen, ook wel ‘opvallend gedrag’ genoemd. Op een heldere en invoelende manier maakt Ingrid Dykstra duidelijk hoe kinderen vaak gebonden zijn aan een werkzaam familielot. Zo leert zij ons  om heel anders naar mensen en hun lot te kijken en anders behulpzaam te zijn.

Versta jij de kunst om onderscheid te maken tussen waar je invloed op hebt en waarop niet? Als je meer inzicht hebt kun je wijze keuzes maken en zodoende je energie wijs inzetten. In dit boek word je meegenomen in de werking van de ‘fontein’ op je relaties, je gezondheid, op je werk en in de maatschappij. ‘De fontein, maak wijze keuzes’ is het vervolg op de bestseller ‘De fontein, vind je plek’. Beide boeken kunnen los van elkaar worden gelezen.

Winkelwagen